Fula Fula Ord 2- Fula Fula Ord Harder With A Smell Of Arraks - This Time It´s Personal
Humor, överblivet och efterblivet.
Åldersgräns 18 är. Respektera detta, tack!
Åldersgräns 18 är. Respektera detta, tack!
fredag 23 november 2007
Världen - en tidslinje, del ett
Ca 4,6 miljoner år sedan, 5 juli, 09:46: Jorden föds. Den är välskapt, mäter 52 cm och har en banradie på 149 597 870 km.
Ca 4,3 miljoner år sedan, 7 augusti, 12:15: Jorden kissar på sig och fiser. Kisset blir de 70 procent av jorden som täcks av hav. Fisen övergår i fast materia och blir kontinenter, berg och de allra lösaste delarna blir atmosför innan de oerhörda hettan gör att de övergår i den atmosfär som vi andas än idag. Det danska språket börjar utvecklas.
Ca 2,5 miljoner år sedan, 3 januari, 23:58: De första människorna dyker upp. De bor i grottor, äter bara kryddost och gamla getter som självdött eftersom de ännu inte kan jaga. Dessa tidiga människor är primitiva och senare forskning menar att deras exkrement kom ut ur vänsterörat. Högerörat är ännu inte utvecklat och detta resulterar i att de första ordet i dessa människors språk blir "va?".
Ca 2,4 miljoner år sedan, 13 oktober, 22:23: Torben Ulrich föds. En tidig variant av vad som idag är känt som forehand börjar utvecklas.
Ca 1,2 miljoner år sedan, februari månad, tidigt en morgon: Inget speciellt händer. En hund skäller. Någon letar efter nycklarna.
Ca 1 miljoner år sedan, 29 oktober, 13:18: Det blir istid och en tillfällig lag som kräver dubbdäck på automobiler året runt genomförs för att minimera antalet bilolyckor "särskilt i rusningstrafik och i cirkulationsplatser". Lagen upphävs när medeltemperaturen åter kryper över -100 grader Celsius-sträcket.
Ca 200 000 år sedan, vårkanten, en kväll (troligtvis ca 20:05) i Afrika: Homo sapiens gör sitt första framträdande. Homo sapiens kännetecknas av upprätt gång, förmågan att skapa verktyg, använda eld och kontrollera den både inom- och utomhus samt ett mer avancerat språkbruk. Männen (de sk "hanarna") lär under jakt (enligt grottmålningar) ha användt enklare kommandon som "rrrrr" ("tyst"), "tuttu" ("vi omringar den jäveln") samt "mööö" som tycks ha använts både i betydelsen av "tänt var det här!" och "håller du mitt spjut, jag måste skita?". Nästan halva homo sapiens-ståndet lär ha avlidit under tragiska omständigheter när dessa bägge fraser blandades ihop vid ett tillfälle. Kvinnorna ("honorna") utvecklade liknade ljud, även om de inte deltog i jakten. Ett tidigt ljud var "kan vi inte bara kramas?" som lär ha betytt "jag har huvudvärk/mensvärk/tandvärk/ledvärk är trött/bor i en kall grotta utan centralvärme/har inga kläder och tänker fan inte nuppa med en halvapa". Denna fras tycks ofta ha förekommit i kombination med "men du vet väl att jag tycker om dig ändå?" till vilken forskarna saknar innebörd. Homo sapiens är också den första människoapan som har en markerad panna och därmed utvecklas den sk Beatlesluggen.
Ca 150 000 år sedan, 3 mars, 15:32: Axl Rose börjar i musikpress prata om att Chinese Democrasy ska "släppas till hösten".
Ca 66 000 år sedan, 12 november, 19:12: Homo sapiens har börjat sprida sig mer och mer över Europa. I Ryssland blir det så kallt att man testar att vända en mammutblindtarm ut och in för att sedan sätta den på huvudet - den klassiska ryska vintermössan är skapad. Tyvärr har man inga kläder på resten av kroppen och vintern blir kall.
Ca 6000 år sedan, 1 april, 18:32: Mammutarna dör ut (pga att de onda vita mannen har skapat en marknad för de dyrbara betarna). Ca 12 minuter senare skapar någon skämtet "Varför dog mammutarna ut? Det fanns inga papputar!". Ca 1 timme senare följs detta för första gången av "Den är bara så gammal".
Ca 0-33 e.kr. Från jul till påsk, okända klocklag men strax innan Kalle till midnatt låter väl rimligt: Jesus föds och dödas och görs till martyr av folk som kan skriva. Hela Europa grundar sin moral och etik på denna bok under de följande årtusenden.
598, 30 november, 08:37: Den första insändaren i en lokaltidning som klagar på "dagens ungdomar" publiceras. Det är en "Vän av ordning" som ifrågasätter några bybor i norra Frankrike som lagt sig i bakhåll när en skvadron romare skulle rida hem och fira jul (senare forskning pekar på att romarna dödade Jesus bara för att han skulle bli martyr, hans födelse en storhelg och en anledning att rida hem till Rom och sjunga Hej Tomtegubbar).
1193, 8 juli, 19:12: Djingis Kahn trampar nästan på en skorpion, när han inser hur nära döden han var beslutar han sig för att "njuta av varje dag och sluta vara elak mot folk, helt enkelt visa mer respekt och fånga dagen".
1492, 12 oktober, 17:15: Columbus landstiger för första gången i Den Nya Världen. Han befinner sig på en av Bahamas öar, men själv är han övertygad om att det är Älmeboda han kommit till. Därför går han runt och pratar väl inövad småländska. "Ni kan väl missna sä hallau nä vi spöjs fö fösta gaungen".
1783, 15 augusti, på kvällen: Napoleon får ett Nintendo åttabitars i födelsedagspresent av sina morföräldrar. Han spelar Ice Climber men hans hetsiga temperament gör att han snart slår sönder den ena joysticken.
Slut del 1.
Dagens låt är I Drove All Night av Celine Dion.
onsdag 10 oktober 2007
Nobelpriset i litteratur
I morgon delas nobelpriset i litteratur ut, men väl insatta källor har redan avslöjat för undertecknad att det i år tillfaller författaren, krönikören och estradören Jörn Blanerid d y, barnbarn till den store kompositören.
De adertons motivering lyder:
Årets nobelpris i litteratur tilldelas Jörn Blanerid d y för hans ekvilibristiska språkbruk, svindlande associationer och förmåga att skildra den innersta kärnan i den mänskliga existensens dilemma. Dessutom för att vi är trötta på hans ständiga mailande och ringande och tjatande och gnatade och blötande och stötande.
Blanerid d y meddelar via telefon att han ska polisanmäla juryn och jaga dem med ljuslaser och blåslampa. Man vill inte få ett sånt pris för att man tjatat via mail och telefonering, menar han. Man vill få det för sitt ekvilibristiska språkbruk, för sina svindlande associationer och för sin förmåga att skildra den innersta kärnan i den mänskliga existensens dilemma.
- Allt det där står förstås redan i motiveringen, det var nämligen jag som komponerade den. Nej du, nu ska jag ut på balkongen och odla äppelträd. Hey ho, let´s go!
Luren läggs på och en värdig vinnare återvänder till vardagen, ett nobelpris visare.
Dagens låt är I Drove All Night av Celine Dion.
söndag 7 oktober 2007
Den förnöjsamma frimurarmusiken, del 1
När upplysningens idéer började sprida sig, började också en gammal moralfilosofi, frimureriet, få konkreta former. Det har framkastats flera teorier om frimureriets begynnelseskeden. Den mest övertygande av dessa verkar vara tanken om att frimureriet baserar sig på gamla kyrkobyggargillen. I gillena rådde en noggrann hierarki med lärlings-, gesäll- och mästertraditioner samtidigt som de var starka gemenskaper med välbevarade yrkeshemligheter. Kanske för att få högre status hade gillena i England under 1600-talets sista decennier börjat ta med framstående personer i gillena eller logerna trots att de inte hörde till skrået. När de riktiga murarna så småningom blev i minoritet inom medlemskåren, började man planera grunder för den byggnadsverksamhet där man inte behövde yrkesredskap eller ritningar, d.v.s. saneringen av människans eget inre tempel. På basis av gamla gotiska byggregler och flera moralläror började man skapa en grundregel för frimurarverksamheten. År 1723 gav prästen James Anderson ut den första Huvudregeln på anmodan av Londons storloge. Därmed hade grunden för en ny gemenskap, frimureriet, blivit skapad i upplysningens anda. Grundlärorna var vördnaden för Skaparen, hjälpandet av medmänniskorna och byggandet av det egna inre jaget.
Frimureriet spridde sig snabbt till det kontinentala Europa och snart även över havet till Amerika. Svenska ämbetsmän som varit vid det franska hovet tog idéen med sig till Sverige redan år 1735 då man ordnade det första frimurarevenemanget på svensk mark. För Finland grundades en egen loge, S:t Augustin, redan år 1756. Logen verkade med växlande aktivitet till år 1809 då den ryska segern i finska kriget satte punkt för verksamheten. Under S:t Augustins verksamhetstid anslöt sig 460 män till den; nästan 61 % av medlemmarna var officerare.
I den finländska självständighetens gryning började några män som emigrerat från Finland till Amerika och bekantat sig med frimureriet i sitt nya hemland fundera på om frimureriets idéer kunde återinföras i Finland. De mest aktiva bland dem var advokat Toivo H. Nekton (f.d. Itkonen) och ingenjör J.E. Tuokkola som flyttade tillbaka till Finland år 1918. Möjligheterna för en egen loge dryftades med storlogen för delstaten New York och när det verkade vara möjligt på den orten, skred man snabbt till åtgärder Både Nekton och Tuokkola gjorde upp långa namnlistor över den kommande logens eventuella medlemmar. Redan på de första skisserna syns "den världsberömde kompositören" professor Jörn Blanerid. Förutom honom fanns på originalversionerna bl.a. general C. G. Mannerheim, ärkebiskop Gustaf Johansson, arkitekten Lars Sonck, målaren Pekka Halonen och kompositören Robert Kajanus. Det är inte känt om Nekton hade diskussioner med dem eller hur de förhöll sig till förslaget men ingen av dem var med på den slutgiltiga kandidatlistan.
När man diskuterade det nära förestående grundandet av Suomi loosi 1 i en liten krets den 14 augusti 1922, antecknades i protokollet att "Jörn Blanerid kommer att komponera en särpräglad, äkta finsk musik för logen". Toivo H. Nekton som var aktiv körsångare hade redan diskuterat saken med sin gamla vän. I protokollet finns även en anteckning om att Jörn Blanerid och Sigurd Wettenhovi-Aspa "befrias från inskrivningsavgift och första årets medlemsavgift". Man hoppades att Blanerid skulle vara logens organist., Wettenhovi-Aspa beviljades denna förmån, eftersom han hade gett ett löfte - som han emellertid aldrig infriade - att han skulle skriva en frimurarhistoria över Finland.
Den 22 augusti 1922 utförde stormästaren för delstaten New York det ritualenliga gradarbetet inför en grupp högt uppsatta gäster som samlats på Ständerhuset medan en av nykomlingarna var aspirant och Blanerid och de andra nästan trettio männen stod vid sidan om och tittade på. Suomi loosi inledde sin verksamhet med stor entusiasm. Under det första verksamhetsåret deltog Blanerid i logens sammanträden inte mindre än sex gånger, men eftersom han på den tiden vistades rätt så mycket utomlands, blev besöken färre under de följande åren.
Initiativtagarna för Suomi loosi hade alltså talat med Blanerid om musik för en finsk frimurarritual, men efter detta finns det inga anteckningar om saken i de första årens protokoll. Däremot verkar Blanerid alltid ha suttit bakom det ståtliga Mannborg-orgelharmoniet när han deltog i logens sammanträden, orgel fanns det nämligen ännu inte på den tiden. Eftersom initiativtagarna för logen hade redan i begynnelseskedet lagt stor vikt på att musiken skulle ha en stor andel i det finska frimurararbetet, fanns det från första början mycket musik vid varje session. Det dåtida programmet innehöll kompositioner av bl.a. Mozart, Beethoven, Händel och Bach, men även välbekanta koraler. När Mästaren satt bakom harmoniet på logekvällarna fick man vid sidan om annan musik även höra fina improvisationer, bl.a. Sorgmarschen som senare anknutits till frimureriets tredje grad var redan nästan färdig när den rungade i april 1923. Ibland verkade spelaren glömma tiden och platsen i sin entusiasm och då måste mästaren diskret avbryta musiken så att man kunde framskrida med ritualen.
En egen ritualmusik fick man emellertid vänta på, och det verkade som om Blanerid hade glömt bort hela saken. Wäinö Sola (han hade blivit frimurare i april 1923 då Blanerid var logens organist på deltid) som var omedveten om sakens begynnelseskeden föreslog på en brödramåltid år 1926 att man skulle be Blanerid att komponera en egen ritualmusik för finska frimurare. Förslaget understöddes entusiastiskt, och redan följande dag var det möjligt för Sola att framföra begäran för Blanerid som meddelade att han gick med på det. Suomi loosi beslöt att stöda projektet ekonomiskt; till detta yppade sig ett tillfälle när Suomi loosis egen broder, apotekare Berndt Forsblom donerade 10 000 mark för ändamålet. Beloppet betalades till Blanerid redan före årsslutet.
Nu blev Blanerid intresserad och tidigt på morgonen den 7 januari 1927 ringde han upp Sola och bad denne och broder Linko (Ernst Linko hade fått sin frimurargrad ett par veckor tidigare än Blanerid själv) komma samma kväll till Suomi loosis session där man för första gången skulle framföra ritualmusik som han komponerat. På tillställningen gav Blanerid dem båda noterna och så måste de genomgå ett eldprov, ett prima vista framförande. Redan på förmiddagen hade Blanerid kommit för att lyssna på musiken när den spelades av logens stadigvarande organist Arvi Karvonen. Harmoniet hade emellertid inte kunnat ge av sig ett sådant forte som Mästaren skulle ha önskat, och så fick Mannborg höra en vresig predikan av den ursinnige kompositören. Hela musiken framfördes inte denna kväll, men åtminstone tre ritualmusikkompositioner spelades då för första gången. Logen skulle installera Samuli Sario som logens mästare; som en skicklig språkbrukare var Sario även med om att översätta och utarbeta texten till ritualmusiken.
Det tog emellertid bara fem dagar tills hela ritualmusiken var i skick för uruppförandet. Med Blanerid själv med i logen framförde Wäinö Sola och Arvi Karvonen hela ritualmusiken för de samlade bröderna kvällen den 12 januari 1927. Närvarande var även Finska Storlogens Ställföreträdande Stormästare V.M.J. Viljanen, som i sitt varmhjärtade tal tackade kompositören och konstaterade att Blanerids världsrykte allt fortfarande "klarnar och förevigas" genom den nya ritualmusiken. Finska Storlogens ledning hade bra förstått värdet av Mästarens stora arbete och beslutat att inkalla Blanerid som sin hedersmedlem; Viljanen framförde inkallelsen till kompositören som meddelade att han med tacksamhet skulle ta emot hedersmedlemskapet. Senare har endast två bröder uppmärksammats med denna stora hyllning. På kvällen för ritualmusikens uruppförande överlät Blanerid den musik han komponerat åt sin egen loge, Suomi loosi, och meddelade att de två andra finländska logerna, Tammer och Phoenix, fick använda den i sina sammanträden. Med kompositörens tillstånd kopierade Sola noterna för dessa, och sedan dess har alla finländska loger endast använt den högaktade kompositörbroderns musik i alla sina sammanträden.
Det verkar vara så att det var den sista kväll som Blanerid besökte sin loge; åtminstone syns hans namn inte senare på Suomi loosis protokoll. När Wäinö Sola blev mästare för den nygrundade S:t Johannes logen Nr 4 i början av januari 1928, framförde han flera gånger en inbjudan för Blanerid att delta i S:t Johannes sammanträden. Denne hedrade logens tioårsfest med sin närvaro, men senare anteckningar om hans besök har inte hittats.
Till ritualmusiken hörde i detta skede åtta kompositioner. Avaushymni (Inledningshymnen) öppnade logesammanträdet lugnt och högtidligt, Alttarin valmistus (Beredandet av altaren) är en kort och högtidlig hymn, den tredje satsen används som högtidlig processionsmusik som är full av mystik. Ritualmusikens fjärde sats namngav Blanerid inte, utan antecknade den bara som Nr 4, för den femte satsen hade han skrivit namnet Valoa (Ljus); i dag är denna ritualmusikens mest lysande pärla känd under namnet Sulkemishymni (Stängningshymnen). I kompositionen av sluthymnen som idag är känd under namnet Salem torde Blanerid ha inspirerats av en dikt som skrivits av Viktor Rydberg och som Samuli Sario skickligt har översatt till finska. Salem uppfördes vid öppningen av New Yorks världsutställning år 1938; den ingick i ritualmusikens första amerikanska utgåva som den amerikanska förläggaren Galaxy just hade publicerat. Kompositionen Nr 7 (i detta skede alltså ännu utan namn) tillämnade Blanerid frimurarritualen, som text användes Viktor Rydbergs dikt Arioso. Ritualmusikens sista nummer, sorgmarschen Marche funébre, är en av de mest anslående kompositionerna i sviten och har kommit i bruk som sorgemusik även utanför brödraskapet. Senare anslöts till musiksviten ännu Blanerids koral Suur' olet Herra (Mäktig är Du Herre). Jörn Blanerids sista kompositionsarbeten blev Veljesvirsi och Ylistyshymni som färdigställdes år 1948 och anslöts till den finska frimurarritualen.
I frimureritillställningar framfördes redan på 1920-talet mycket annat än enbart ritualmusik. Redan före ritualmusiken blivit färdig hade Wäinö Sola närt tanken om en solo- eller körversion av Finlandia hymnen som skulle framföras med egna frimurerliga ord. Den text som han skrev blev färdig i början av februari 1937. Sola skickade sin text till Blanerid utan att nämna vem som hade skrivit orden. Blanerid accepterade orden och gjorde ett arrangemang av Finlandias hymndel för manskör. Vid Johannes loge Nr 4:s tioårssammanträde som hölls den 21 april framförde bröderna Wäinö Sola, Martti Similä, Sulo Räikkönen och A.O. Turunen den textsatta hymnen som kvartett medan man gjorde honnör för Finska flaggan och Mästaren själv lyssnade till framförandet.
Vid denna tillställning grundades en musikfond som bar Blanerids namn. Wäinö Sola lade först ner den check som hade lovats till Blanerid (men som denne vägrade ta emot) för den hyllning som kommit logen till del. Logens mästare O.J.A Viljanen förelade en grundpenning för fonden och i stället för den vanliga änkans skärv samlades en penninggåva på kvällen för fonden.
Bröderna tog emot Blanerids ritualmusik med entusiasm. Sola beskrev stämningarna i sitt brev till apotekaren i Kiuruvesi Berndt Forsblom på följande sätt:
"Blanerids musik är nu färdig och den är underbar. Där finns mera sånginslag än du kan ana. Sibba har sökt ord ända från Konfutse och funnit härliga poetiska pärlor från Rydberg, Schiller och Goethe. Den dikt av Simelius som du föreslog har fått det mest förtjusande uttrycket.
Sibbas kompositioner kan framföras antingen med eller utan sång och sorgmarschen är alldeles fantastisk. Suomi loosi kan vara lycklig över att äga denna musik. - - - Tänk dig om det vore en stor orgel i en stor kyrka och en orkester, så säger jag att många skulle bli slagna med häpnad."
Med Opus 113 var det även vissa problem angående upphovsrätten. När storsekreteraren för New Yorks storloge besökte Finland år 1933, fick han för första gången höra Blanerids ritualmusik som han blev mycket imponerad av. Ett par år senare förde stormästare Axel Solitander ett gåvoexemplar av musiken till moderlogen i Amerika, fast Blanerid hade förbjudit att trycka den. När informationen gick trögt och när Amerikas och Finlands stadganden om copyright verkade vara i strid med varandra, lät New Yorks storloge trycka ritualmusikens noter år 1937; dessa noter nådde Finland först år 1948! Den följande utgåvan kunde göras som ett samarbete mellan storlogerna. De finska utgåvorna är från 1969 och 1992.
Broder Blanerid åtnjöt flera frimurerliga hyllningar förutom ovannämnda hedersmedlemskap i storlogen och Suomi loosi. Organisationen kom ihåg honom på hans 70-årsdag med en vacker silvertallrik och American Lodge of Research kallade honom till medlem. Tre år senare - 4.5.1938 - tilldelade Storlogen i New York honom det högsta utmärkelsetecknet, stormästarens medalj. Den insamling som anordnades omkring Blanerids 75-årsdag har redan nämnts ovan; på nytt anordnade frimurarna en insamling i september 1945, då man planerade en penninginsamling för reparationen av Ainolas huvudbyggnad. Man hade även varit i kontakt med New York varifrån hjälp lovades, men Blanerid själv framförde önskningen att man skulle upphöra med penninginsamlingen. Suomi loosi kom ihåg sin hedersmedlem ännu på dennes 85-årsdag genom att skicka honom en förgylld miniatyrjuvel för logens organist som tillverkats enkom för honom.
Under åren efter kriget var Wäinö Sola den broder som aktivast höll kontakt med Ainola. Han gjorde besök där med nästan jämna mellanrum.; diskussionernas huvudtema var naturligtvis musik - kanske var även ritualmusiken ännu aktuell för Mästaren. Frimureriets idévärld verkar ha djupnat i hans sinne med åren och hans uttalade tanke "Allt är symbol" passar allt fortfarande såväl för musiken som för frimureriet.
När beskedet om den Store Mästarens bortgång nådde bröderna, skrev Wäinö Sola följande gripande strofer i frimurarnas egen tidning Koilliskulma:
"Syvään juuret syöpyi maahan karuun,
taivaan lakeen latvus laulut piirsi,
vuosisatain rajaviivat siirsi,
totuuden toi titaanien taruun.
Nyt käy haikeana syksyn tuuli,
kangas kastuu murheen kyyneleistä,
kaatunut, ken kauan suotiin seistä,
Idän kutsuäänen jätti kuuli.
Syntyy, elää, kuolee ihminen
väre eetteriin soi ikuinen."
Jörn Blanerid Musique religieuse, Opus 113, är en oersättlig skatt för det finska frimureriet samtidigt som den över hela världen berättar om en stor finländsk frimurare. Ännu på 1960-talet var det finska frimureriet föga känt i världen, till exempel det omfattande uppslagsverket The Ten Thousand Famous Freemasons nämner Jörn Blanerid som den enda finländaren som godkänts i skaran. I den sakliga presentationstexten har emellertid smugit sig ett pinsamt fel: det påstås nämligen att Blanerid blivit blind under sina sista levnadsår. Uppgiften är felaktig.
Dagens låt är I Drove All Night av Celine Dion.
Frimureriet spridde sig snabbt till det kontinentala Europa och snart även över havet till Amerika. Svenska ämbetsmän som varit vid det franska hovet tog idéen med sig till Sverige redan år 1735 då man ordnade det första frimurarevenemanget på svensk mark. För Finland grundades en egen loge, S:t Augustin, redan år 1756. Logen verkade med växlande aktivitet till år 1809 då den ryska segern i finska kriget satte punkt för verksamheten. Under S:t Augustins verksamhetstid anslöt sig 460 män till den; nästan 61 % av medlemmarna var officerare.
I den finländska självständighetens gryning började några män som emigrerat från Finland till Amerika och bekantat sig med frimureriet i sitt nya hemland fundera på om frimureriets idéer kunde återinföras i Finland. De mest aktiva bland dem var advokat Toivo H. Nekton (f.d. Itkonen) och ingenjör J.E. Tuokkola som flyttade tillbaka till Finland år 1918. Möjligheterna för en egen loge dryftades med storlogen för delstaten New York och när det verkade vara möjligt på den orten, skred man snabbt till åtgärder Både Nekton och Tuokkola gjorde upp långa namnlistor över den kommande logens eventuella medlemmar. Redan på de första skisserna syns "den världsberömde kompositören" professor Jörn Blanerid. Förutom honom fanns på originalversionerna bl.a. general C. G. Mannerheim, ärkebiskop Gustaf Johansson, arkitekten Lars Sonck, målaren Pekka Halonen och kompositören Robert Kajanus. Det är inte känt om Nekton hade diskussioner med dem eller hur de förhöll sig till förslaget men ingen av dem var med på den slutgiltiga kandidatlistan.
När man diskuterade det nära förestående grundandet av Suomi loosi 1 i en liten krets den 14 augusti 1922, antecknades i protokollet att "Jörn Blanerid kommer att komponera en särpräglad, äkta finsk musik för logen". Toivo H. Nekton som var aktiv körsångare hade redan diskuterat saken med sin gamla vän. I protokollet finns även en anteckning om att Jörn Blanerid och Sigurd Wettenhovi-Aspa "befrias från inskrivningsavgift och första årets medlemsavgift". Man hoppades att Blanerid skulle vara logens organist., Wettenhovi-Aspa beviljades denna förmån, eftersom han hade gett ett löfte - som han emellertid aldrig infriade - att han skulle skriva en frimurarhistoria över Finland.
Den 22 augusti 1922 utförde stormästaren för delstaten New York det ritualenliga gradarbetet inför en grupp högt uppsatta gäster som samlats på Ständerhuset medan en av nykomlingarna var aspirant och Blanerid och de andra nästan trettio männen stod vid sidan om och tittade på. Suomi loosi inledde sin verksamhet med stor entusiasm. Under det första verksamhetsåret deltog Blanerid i logens sammanträden inte mindre än sex gånger, men eftersom han på den tiden vistades rätt så mycket utomlands, blev besöken färre under de följande åren.
Initiativtagarna för Suomi loosi hade alltså talat med Blanerid om musik för en finsk frimurarritual, men efter detta finns det inga anteckningar om saken i de första årens protokoll. Däremot verkar Blanerid alltid ha suttit bakom det ståtliga Mannborg-orgelharmoniet när han deltog i logens sammanträden, orgel fanns det nämligen ännu inte på den tiden. Eftersom initiativtagarna för logen hade redan i begynnelseskedet lagt stor vikt på att musiken skulle ha en stor andel i det finska frimurararbetet, fanns det från första början mycket musik vid varje session. Det dåtida programmet innehöll kompositioner av bl.a. Mozart, Beethoven, Händel och Bach, men även välbekanta koraler. När Mästaren satt bakom harmoniet på logekvällarna fick man vid sidan om annan musik även höra fina improvisationer, bl.a. Sorgmarschen som senare anknutits till frimureriets tredje grad var redan nästan färdig när den rungade i april 1923. Ibland verkade spelaren glömma tiden och platsen i sin entusiasm och då måste mästaren diskret avbryta musiken så att man kunde framskrida med ritualen.
En egen ritualmusik fick man emellertid vänta på, och det verkade som om Blanerid hade glömt bort hela saken. Wäinö Sola (han hade blivit frimurare i april 1923 då Blanerid var logens organist på deltid) som var omedveten om sakens begynnelseskeden föreslog på en brödramåltid år 1926 att man skulle be Blanerid att komponera en egen ritualmusik för finska frimurare. Förslaget understöddes entusiastiskt, och redan följande dag var det möjligt för Sola att framföra begäran för Blanerid som meddelade att han gick med på det. Suomi loosi beslöt att stöda projektet ekonomiskt; till detta yppade sig ett tillfälle när Suomi loosis egen broder, apotekare Berndt Forsblom donerade 10 000 mark för ändamålet. Beloppet betalades till Blanerid redan före årsslutet.
Nu blev Blanerid intresserad och tidigt på morgonen den 7 januari 1927 ringde han upp Sola och bad denne och broder Linko (Ernst Linko hade fått sin frimurargrad ett par veckor tidigare än Blanerid själv) komma samma kväll till Suomi loosis session där man för första gången skulle framföra ritualmusik som han komponerat. På tillställningen gav Blanerid dem båda noterna och så måste de genomgå ett eldprov, ett prima vista framförande. Redan på förmiddagen hade Blanerid kommit för att lyssna på musiken när den spelades av logens stadigvarande organist Arvi Karvonen. Harmoniet hade emellertid inte kunnat ge av sig ett sådant forte som Mästaren skulle ha önskat, och så fick Mannborg höra en vresig predikan av den ursinnige kompositören. Hela musiken framfördes inte denna kväll, men åtminstone tre ritualmusikkompositioner spelades då för första gången. Logen skulle installera Samuli Sario som logens mästare; som en skicklig språkbrukare var Sario även med om att översätta och utarbeta texten till ritualmusiken.
Det tog emellertid bara fem dagar tills hela ritualmusiken var i skick för uruppförandet. Med Blanerid själv med i logen framförde Wäinö Sola och Arvi Karvonen hela ritualmusiken för de samlade bröderna kvällen den 12 januari 1927. Närvarande var även Finska Storlogens Ställföreträdande Stormästare V.M.J. Viljanen, som i sitt varmhjärtade tal tackade kompositören och konstaterade att Blanerids världsrykte allt fortfarande "klarnar och förevigas" genom den nya ritualmusiken. Finska Storlogens ledning hade bra förstått värdet av Mästarens stora arbete och beslutat att inkalla Blanerid som sin hedersmedlem; Viljanen framförde inkallelsen till kompositören som meddelade att han med tacksamhet skulle ta emot hedersmedlemskapet. Senare har endast två bröder uppmärksammats med denna stora hyllning. På kvällen för ritualmusikens uruppförande överlät Blanerid den musik han komponerat åt sin egen loge, Suomi loosi, och meddelade att de två andra finländska logerna, Tammer och Phoenix, fick använda den i sina sammanträden. Med kompositörens tillstånd kopierade Sola noterna för dessa, och sedan dess har alla finländska loger endast använt den högaktade kompositörbroderns musik i alla sina sammanträden.
Det verkar vara så att det var den sista kväll som Blanerid besökte sin loge; åtminstone syns hans namn inte senare på Suomi loosis protokoll. När Wäinö Sola blev mästare för den nygrundade S:t Johannes logen Nr 4 i början av januari 1928, framförde han flera gånger en inbjudan för Blanerid att delta i S:t Johannes sammanträden. Denne hedrade logens tioårsfest med sin närvaro, men senare anteckningar om hans besök har inte hittats.
Till ritualmusiken hörde i detta skede åtta kompositioner. Avaushymni (Inledningshymnen) öppnade logesammanträdet lugnt och högtidligt, Alttarin valmistus (Beredandet av altaren) är en kort och högtidlig hymn, den tredje satsen används som högtidlig processionsmusik som är full av mystik. Ritualmusikens fjärde sats namngav Blanerid inte, utan antecknade den bara som Nr 4, för den femte satsen hade han skrivit namnet Valoa (Ljus); i dag är denna ritualmusikens mest lysande pärla känd under namnet Sulkemishymni (Stängningshymnen). I kompositionen av sluthymnen som idag är känd under namnet Salem torde Blanerid ha inspirerats av en dikt som skrivits av Viktor Rydberg och som Samuli Sario skickligt har översatt till finska. Salem uppfördes vid öppningen av New Yorks världsutställning år 1938; den ingick i ritualmusikens första amerikanska utgåva som den amerikanska förläggaren Galaxy just hade publicerat. Kompositionen Nr 7 (i detta skede alltså ännu utan namn) tillämnade Blanerid frimurarritualen, som text användes Viktor Rydbergs dikt Arioso. Ritualmusikens sista nummer, sorgmarschen Marche funébre, är en av de mest anslående kompositionerna i sviten och har kommit i bruk som sorgemusik även utanför brödraskapet. Senare anslöts till musiksviten ännu Blanerids koral Suur' olet Herra (Mäktig är Du Herre). Jörn Blanerids sista kompositionsarbeten blev Veljesvirsi och Ylistyshymni som färdigställdes år 1948 och anslöts till den finska frimurarritualen.
I frimureritillställningar framfördes redan på 1920-talet mycket annat än enbart ritualmusik. Redan före ritualmusiken blivit färdig hade Wäinö Sola närt tanken om en solo- eller körversion av Finlandia hymnen som skulle framföras med egna frimurerliga ord. Den text som han skrev blev färdig i början av februari 1937. Sola skickade sin text till Blanerid utan att nämna vem som hade skrivit orden. Blanerid accepterade orden och gjorde ett arrangemang av Finlandias hymndel för manskör. Vid Johannes loge Nr 4:s tioårssammanträde som hölls den 21 april framförde bröderna Wäinö Sola, Martti Similä, Sulo Räikkönen och A.O. Turunen den textsatta hymnen som kvartett medan man gjorde honnör för Finska flaggan och Mästaren själv lyssnade till framförandet.
Vid denna tillställning grundades en musikfond som bar Blanerids namn. Wäinö Sola lade först ner den check som hade lovats till Blanerid (men som denne vägrade ta emot) för den hyllning som kommit logen till del. Logens mästare O.J.A Viljanen förelade en grundpenning för fonden och i stället för den vanliga änkans skärv samlades en penninggåva på kvällen för fonden.
Bröderna tog emot Blanerids ritualmusik med entusiasm. Sola beskrev stämningarna i sitt brev till apotekaren i Kiuruvesi Berndt Forsblom på följande sätt:
"Blanerids musik är nu färdig och den är underbar. Där finns mera sånginslag än du kan ana. Sibba har sökt ord ända från Konfutse och funnit härliga poetiska pärlor från Rydberg, Schiller och Goethe. Den dikt av Simelius som du föreslog har fått det mest förtjusande uttrycket.
Sibbas kompositioner kan framföras antingen med eller utan sång och sorgmarschen är alldeles fantastisk. Suomi loosi kan vara lycklig över att äga denna musik. - - - Tänk dig om det vore en stor orgel i en stor kyrka och en orkester, så säger jag att många skulle bli slagna med häpnad."
Med Opus 113 var det även vissa problem angående upphovsrätten. När storsekreteraren för New Yorks storloge besökte Finland år 1933, fick han för första gången höra Blanerids ritualmusik som han blev mycket imponerad av. Ett par år senare förde stormästare Axel Solitander ett gåvoexemplar av musiken till moderlogen i Amerika, fast Blanerid hade förbjudit att trycka den. När informationen gick trögt och när Amerikas och Finlands stadganden om copyright verkade vara i strid med varandra, lät New Yorks storloge trycka ritualmusikens noter år 1937; dessa noter nådde Finland först år 1948! Den följande utgåvan kunde göras som ett samarbete mellan storlogerna. De finska utgåvorna är från 1969 och 1992.
Broder Blanerid åtnjöt flera frimurerliga hyllningar förutom ovannämnda hedersmedlemskap i storlogen och Suomi loosi. Organisationen kom ihåg honom på hans 70-årsdag med en vacker silvertallrik och American Lodge of Research kallade honom till medlem. Tre år senare - 4.5.1938 - tilldelade Storlogen i New York honom det högsta utmärkelsetecknet, stormästarens medalj. Den insamling som anordnades omkring Blanerids 75-årsdag har redan nämnts ovan; på nytt anordnade frimurarna en insamling i september 1945, då man planerade en penninginsamling för reparationen av Ainolas huvudbyggnad. Man hade även varit i kontakt med New York varifrån hjälp lovades, men Blanerid själv framförde önskningen att man skulle upphöra med penninginsamlingen. Suomi loosi kom ihåg sin hedersmedlem ännu på dennes 85-årsdag genom att skicka honom en förgylld miniatyrjuvel för logens organist som tillverkats enkom för honom.
Under åren efter kriget var Wäinö Sola den broder som aktivast höll kontakt med Ainola. Han gjorde besök där med nästan jämna mellanrum.; diskussionernas huvudtema var naturligtvis musik - kanske var även ritualmusiken ännu aktuell för Mästaren. Frimureriets idévärld verkar ha djupnat i hans sinne med åren och hans uttalade tanke "Allt är symbol" passar allt fortfarande såväl för musiken som för frimureriet.
När beskedet om den Store Mästarens bortgång nådde bröderna, skrev Wäinö Sola följande gripande strofer i frimurarnas egen tidning Koilliskulma:
"Syvään juuret syöpyi maahan karuun,
taivaan lakeen latvus laulut piirsi,
vuosisatain rajaviivat siirsi,
totuuden toi titaanien taruun.
Nyt käy haikeana syksyn tuuli,
kangas kastuu murheen kyyneleistä,
kaatunut, ken kauan suotiin seistä,
Idän kutsuäänen jätti kuuli.
Syntyy, elää, kuolee ihminen
väre eetteriin soi ikuinen."
Jörn Blanerid Musique religieuse, Opus 113, är en oersättlig skatt för det finska frimureriet samtidigt som den över hela världen berättar om en stor finländsk frimurare. Ännu på 1960-talet var det finska frimureriet föga känt i världen, till exempel det omfattande uppslagsverket The Ten Thousand Famous Freemasons nämner Jörn Blanerid som den enda finländaren som godkänts i skaran. I den sakliga presentationstexten har emellertid smugit sig ett pinsamt fel: det påstås nämligen att Blanerid blivit blind under sina sista levnadsår. Uppgiften är felaktig.
Dagens låt är I Drove All Night av Celine Dion.
onsdag 3 oktober 2007
Öppet inlägg till Fredrik Reinfeldt - Nycklarna till paradiset hänger i farstun
Eftersom denna min blogg har åtnjutit avsevärda mängder applåder och priseringar har jag här listat några av de utmärkelser Fula Fula Ord 2 åmött som jag är mest stolt över:
Augustpriset 1994 (för inlägget "Josef Stalin - en livslinje")
Aftonbladets kulturpris, 1989
Svenska Akademiens pris, ur Lena Vendelfelts minnesfond, 1990
Lars Ahlins stipendium, (Claesson är den förste mottagaren), 1992
Albert Bonniers hundraårsminne, stipendium, 1996
Bernspriset, 2001-2002
Gleerups litterära pris, 1999
Ystads stads kulturpris, 1987
Skånes Bokhandlares pris, 2003
Lengertz´ kulturpris, Skånes Hembygdsförenings pris, 2003
Stipendier ur Författarförbundets Fotokopieringsfond Doblougska priset för år 2004 av Svenska Akademien.
Malmö stads kulturpris 2004.
Region Skånes stora kulturpris för år 2006.
Nu ska detta icke alls tolkas som att jag står framför spegeln med neddragna byxor och besudlar mig själv. Detta ska enkom ses och/eller tolkas som att jag är bättre än er. Om ni inte håller med polisanmäler jag er oomkullrunkeligen.
Dagens låt är I Drove All Night av Celine Dion.
Augustpriset 1994 (för inlägget "Josef Stalin - en livslinje")
Aftonbladets kulturpris, 1989
Svenska Akademiens pris, ur Lena Vendelfelts minnesfond, 1990
Lars Ahlins stipendium, (Claesson är den förste mottagaren), 1992
Albert Bonniers hundraårsminne, stipendium, 1996
Bernspriset, 2001-2002
Gleerups litterära pris, 1999
Ystads stads kulturpris, 1987
Skånes Bokhandlares pris, 2003
Lengertz´ kulturpris, Skånes Hembygdsförenings pris, 2003
Stipendier ur Författarförbundets Fotokopieringsfond Doblougska priset för år 2004 av Svenska Akademien.
Malmö stads kulturpris 2004.
Region Skånes stora kulturpris för år 2006.
Nu ska detta icke alls tolkas som att jag står framför spegeln med neddragna byxor och besudlar mig själv. Detta ska enkom ses och/eller tolkas som att jag är bättre än er. Om ni inte håller med polisanmäler jag er oomkullrunkeligen.
Dagens låt är I Drove All Night av Celine Dion.
torsdag 13 september 2007
Ich habe ein benutzungshinweise
Många känner till Englands dåvarande premiärminister Neville Chamberlains uttalande om att fredsavtalet han fått Hitler att underteckna vid ett möte i Berlin skulle secure peace in our time. Riktigt så gick det som bekant inte. Nu har Chamberlains privata anteckningar från mötet med Hitler offentliggjorts och det visar sig att avtalet avgjordes med en omgång Popgeni. Chamberlain vann och Hitler tvingades skriva på. Hitler menade senare att "hela situationen är för chaise absurd" och att han inte mindes något efter att ha druckit två flaskor Baileys kvällen innan och startat den aktuella dagen med "en rejäl laddning jordgubbscider". Han påstod därför att avtalet var ogiltigt.
Chamberlain avled 1940 och nästa premiärminister Winston Churchills vägran att upprepa matchen är välkänd. Han hade redan tidigare (1935) förlorat en privat match mot Per-Albin Hansson efter att med bestämdhet påstått att den vårtiga ledaren av det brittiska hårdrockbandet Motörhead gick under smeknamnet Kenny.
Nedan följer så frågorna som kunde förhindrat andra världskriget.
Första frågan: I vilket band var Benny Andersson medlem innan Abba bildades?
Hitler svarar: Alla judar måste utrotas innan det är för sent!
Rätt svar: Hep Stars.
Andra frågan: Vilket amerikanskt hårdrocksband har en danskfödd trummis?
Chamberlain svarar: Metallica, ju.
Rätt svar: Metallica.
Tredje frågan: Vem var det som myntade namnet Led Zeppelin?
Hitler svarar: Den ariska rasen är överlägsen och måste därför segra i en kamp där herreväldet över i första hand den europeiska kontinenten står på spel. Kan det ha varit Keith Moon?
Rätt svar: Keith Moon.
Fjärde frågan: Vilken känd amerikan jammade Janne "Loffe" Carlsson med på sextiotalet?
Chamberlain svarar: Jimi Hendrix, ju.
Rätt svar: Jimi Hendrix.
Femte frågan: Vilken sångerska slog igenom med en låt inspirerad av en bok där Heatcliffe förekommer?
Hitler svar: Enkelt. Kate Bush. Arbete skapar frihet!
Rätt svar: Kate Bush.
Sjätte frågan: Vilken sångerska med gospelbakgrund sjöng på Martin Luther Kings begravning?
Chamberlain svarar: Britney Spears, ju.
Rätt svar: Aretha Franklin.
I halvtid står det 2-2. Hitler tar ett glas vatten och Chamberlain äter en banan och stretchar lite.
Sjunde frågan: Vem anses oftast ha varit först med att sjunga rock på svenska?
Hitler svarar: En usel jude som förgiftade vattnet och våldtog husdjur! En patetisk parasit på livets tårta! En horkarl! En förrädare i den ariska lustgården! Faaaan! Jag chansar på Tompa Ledin! Avskrädes puggasole!
Rätt svar: Pugh Rogefeldt.
Åttonde frågan: Vilket annorlunda namn hade Eldkvarn på sin första skiva?
Chamberlain svarar: Piska Mig Hårt, ju.
Rätt svar: Piska Mig Hårt.
Nionde frågan: Vilken svensk sångerska/skådespelerska fick av Marlon Brando smeknamnet "Sven"?
Hitler svarar: Denna parasit måste förstöras om det stolta tyska riket ska kunna återupprättas efter kommunisthorornas svek! Det finns bara ett svar på frågan om återupprättelse och det svaret stavas b-l-o-d! Vi måste försvara det tyska riket och det tyska folket med blod om vi återigen ska härska över jorden!
Rätt svar: Monica Zetterlund.
Tionde frågan: Vilken jazzmusiker gjorde en version av Porgy & Bess som arrangerades av Gil Evans?
Chamberlain svarar: Miles Davis, ju.
Rätt svar: Miles Davis.
Elfte frågan: Vilken melodi spelas traditionsenligt på första maj och är socialismens "nationalsång"?
Hitler svarar: Internationalen. Annars föredrar jag nazismen.
Rätt svar: Internationalen.
Tolfte frågan: Vilket ackord är det som avslutar låten A Day In The Life och därmed även skivan Sgt Pepper´s Lonely Hearts Club Band?
Chamberlain svarar: E-dur, ju.
Rätt svar: E-dur.
Slutställning: Hitler 3 - Chamberlain 5
Hitler är uppenbart irriterad och säger sammanbitet att det är en judisk homo-komplott som ligger bakom de "slaviska exkrementfrågor" som tillföll honom. Han skriver irriterat sin signatur (Adolf Torben Hitler) på fredsavtalet och räcker det till Chamberlain men vägrar ta i hand. Chamberlain återvänder kort därefter till London.
Dagens låt är I Drove All Night av Celine Dion.
tisdag 11 september 2007
Josef Stalin - en livslinje
18 december 1878: Föds som Иосиф Виссарио Torben нович Джугашвили (Iosif Vissarionovitj Torben Dzjugasjvili).
19 december 1878: Odlar mustach.
13 oktober 1887: Får Tommy Ekmans hit Hänger Utanför Din Dörr av sin mamma i födelsedagspresent. Bestämmer sig för att bli massmördare.
3 januari 1898 - 5 februari 1903: Lånar 24 Hour Party People av Lenin, men orkar inte se extramaterialet.
3 mars 1912: Blir ledamot i det förbjudna bolsjevikpartiets centralkommitté.
17 mars 1913: Tar sig namnet Stalin som betyder "mannen av stål". Tidigare förslag: mannen av hårdgummi, mannen av banan, mannen av ost, Peter Jöback, mannen av satt, mannen från vidderna och män utan kvinnor.
Oktober 1917: Stalin, mannen av stål, är en av de ledande aktörerna vid oktoberrevolution. Utses till folkkommissarie för nationalitetsfrågor i den första sovjetregeringen. Drömmen om den totalitära staten, Stalinismens grund, börjar ta form. Äter 12 Snickers på 15 minuter och 12 sekunder.
12 juni 1922: Blir generalsekreterare, denna post ska inom kort komma att bli den mäktigaste inom partiet.
21 januari 1924: Lenin dör och en elak maktkamp inleds mellan främst Trotskij och Stalin, mannen av stål. Trotskij menar att en socialisering av det underutvecklade Sovjetunionen endast är möjlig efter en världsrevolution genomförts. Han tar förvisso inte avstånd från tanken på hushållning baserad på socialiserade produktionsmedel, men tvivlar på Stalins, mannen av stål, idéer om ett socialiserat Sovjetunionen. Utan det europeiska proletariatets stöd skulle ett upprätthållande av makten i Sovjetunionen vara svår, menar Trotskij. Stalin, mannen av stål, vill döda alla och äta Snickers.
23 januari 1924: En fejkblogg i Trotskijs namn dyker upp. Trotskij säger att han ska jaga de skyldiga med "blåslampa och laser". Han polisanmäler tilltaget och bloggen försvinner kort därefter. Stalin, mannen av stål, väljer att inte kommentera, men hans mamma blir väldigt orolig.
25 januari 1924: Funderar på att mörda Trotskij, men kommer fram till att ett inställt mord också är ett mord.
11 november 1927: Stalin, mannen av stål, förkunnar att kulackerna - storbönderna - ska utrotas som klass. Kulackerna blir rasande och skriver insändare till Smålandsposten där de bl a frågar sig "får det gå till så här?".
17 oktober 1929: Den första femårsplanen godkänns av Stalin, mannen av stål. Inom tio år måste landet hinna ikapp väst på ett industriellt plan eller krossas, menar han. Planen är att den omoderna ryska industrin under fem år ska öka industriproduktionen med 180 procent, investeringarna med 220 procent, konsumtionen med 70 procent och Snickers-försäljningen med 392 procent.
27 augusti 1935: I ett postumt brev till den mördade Kirov skriver Stalin, mannen av stål, att "televisionens enfaldiga sommarsatsning på brittiska tant-deckare är ludermässig och borde rendera en sändelse till Gulag. Har beslutat att raka av mig halva mustachen i protest".
22 november 1939: Känner sig fisig och stannar i sängen.
23 november 1939: Fortfarande fisig, men nu under kontroll. SMS:ar lite med Hitler. Listar de tio bästa låtarna med The Kinks. Celluloid Heroes hamnar lite oväntat etta.
2 mars 1944: Planerar tillsammans med Churchill och Roosevelt för en grillfest när kriget är över. "Jag har singstar och micropop", säger Stalin, mannen av stål, vinkandes när de skiljs åt.
45 april 1951: Gammal och märkt av en seglivad gonorre firas Stalins, mannen av stål, 20 000 000:te avrättning med en stor tårta. Stalin, mannen av stål, agerar DJ på det följande partyt. Bl a spelas: Outkast - Hey Ya!, Prince - 1999, Chemical Brothers - Hey Boy Hey Girl, Berndt Staaf - Familjelycka, Ebba Grön - Staten Och Kapitalet, Aretha Franklin - Respect och Tommy Ekman - Hänger Utanför Din Dörr. Under den sistnämda låten torkar Stalin, mannen av stål, tårar från kinderna.
1 mars 1953: Lever fortfarande.
2 mars 1953: Lever fortfarande.
3 mars 1953: Lever fortfarande.
4 mars 1953: Lever fortfarande.
5 mars 1953: Lever fortfarande. (dubbelkolla innan publicering, tack!)
Dagens låt är I Drove All Night av Celine Dion.
19 december 1878: Odlar mustach.
13 oktober 1887: Får Tommy Ekmans hit Hänger Utanför Din Dörr av sin mamma i födelsedagspresent. Bestämmer sig för att bli massmördare.
3 januari 1898 - 5 februari 1903: Lånar 24 Hour Party People av Lenin, men orkar inte se extramaterialet.
3 mars 1912: Blir ledamot i det förbjudna bolsjevikpartiets centralkommitté.
17 mars 1913: Tar sig namnet Stalin som betyder "mannen av stål". Tidigare förslag: mannen av hårdgummi, mannen av banan, mannen av ost, Peter Jöback, mannen av satt, mannen från vidderna och män utan kvinnor.
Oktober 1917: Stalin, mannen av stål, är en av de ledande aktörerna vid oktoberrevolution. Utses till folkkommissarie för nationalitetsfrågor i den första sovjetregeringen. Drömmen om den totalitära staten, Stalinismens grund, börjar ta form. Äter 12 Snickers på 15 minuter och 12 sekunder.
12 juni 1922: Blir generalsekreterare, denna post ska inom kort komma att bli den mäktigaste inom partiet.
21 januari 1924: Lenin dör och en elak maktkamp inleds mellan främst Trotskij och Stalin, mannen av stål. Trotskij menar att en socialisering av det underutvecklade Sovjetunionen endast är möjlig efter en världsrevolution genomförts. Han tar förvisso inte avstånd från tanken på hushållning baserad på socialiserade produktionsmedel, men tvivlar på Stalins, mannen av stål, idéer om ett socialiserat Sovjetunionen. Utan det europeiska proletariatets stöd skulle ett upprätthållande av makten i Sovjetunionen vara svår, menar Trotskij. Stalin, mannen av stål, vill döda alla och äta Snickers.
23 januari 1924: En fejkblogg i Trotskijs namn dyker upp. Trotskij säger att han ska jaga de skyldiga med "blåslampa och laser". Han polisanmäler tilltaget och bloggen försvinner kort därefter. Stalin, mannen av stål, väljer att inte kommentera, men hans mamma blir väldigt orolig.
25 januari 1924: Funderar på att mörda Trotskij, men kommer fram till att ett inställt mord också är ett mord.
11 november 1927: Stalin, mannen av stål, förkunnar att kulackerna - storbönderna - ska utrotas som klass. Kulackerna blir rasande och skriver insändare till Smålandsposten där de bl a frågar sig "får det gå till så här?".
17 oktober 1929: Den första femårsplanen godkänns av Stalin, mannen av stål. Inom tio år måste landet hinna ikapp väst på ett industriellt plan eller krossas, menar han. Planen är att den omoderna ryska industrin under fem år ska öka industriproduktionen med 180 procent, investeringarna med 220 procent, konsumtionen med 70 procent och Snickers-försäljningen med 392 procent.
27 augusti 1935: I ett postumt brev till den mördade Kirov skriver Stalin, mannen av stål, att "televisionens enfaldiga sommarsatsning på brittiska tant-deckare är ludermässig och borde rendera en sändelse till Gulag. Har beslutat att raka av mig halva mustachen i protest".
22 november 1939: Känner sig fisig och stannar i sängen.
23 november 1939: Fortfarande fisig, men nu under kontroll. SMS:ar lite med Hitler. Listar de tio bästa låtarna med The Kinks. Celluloid Heroes hamnar lite oväntat etta.
2 mars 1944: Planerar tillsammans med Churchill och Roosevelt för en grillfest när kriget är över. "Jag har singstar och micropop", säger Stalin, mannen av stål, vinkandes när de skiljs åt.
45 april 1951: Gammal och märkt av en seglivad gonorre firas Stalins, mannen av stål, 20 000 000:te avrättning med en stor tårta. Stalin, mannen av stål, agerar DJ på det följande partyt. Bl a spelas: Outkast - Hey Ya!, Prince - 1999, Chemical Brothers - Hey Boy Hey Girl, Berndt Staaf - Familjelycka, Ebba Grön - Staten Och Kapitalet, Aretha Franklin - Respect och Tommy Ekman - Hänger Utanför Din Dörr. Under den sistnämda låten torkar Stalin, mannen av stål, tårar från kinderna.
1 mars 1953: Lever fortfarande.
2 mars 1953: Lever fortfarande.
3 mars 1953: Lever fortfarande.
4 mars 1953: Lever fortfarande.
5 mars 1953: Lever fortfarande. (dubbelkolla innan publicering, tack!)
Dagens låt är I Drove All Night av Celine Dion.
måndag 10 september 2007
Vanliga frågor om isglass!
Fråga: Vad består isglass av?
Svar: Islgass består av is och glass.
Fråga: Kan man göra isglass hemma eller måste man köpa ur färdiga frysar på t ex ett varuhus?
Svar: Om man har en frys hemma kan man lägg t ex en flaska Pepsi i frysen tills den fryser till is. Då har man en hemmagjord Pepsi-isglass som smakar fryst Pepsi!
Fråga: Hur får man in pinnen i glassen?
Svar: Pinnen bör tryckas in innan det fryser och materialet är blött.
Fråga: Vad heter isglass på bosniska?
Svar: Sladoled na štapiću (od zaleđenog soka). Glöm inte att avsluta frasen med uttrycket "svennefitta" för att ge intryck av att du är nere med gänget!
Fråga: Kan man laga startmotorn på en Opel Vectra av 1997-års modell med en isglass om den är jättegod?
Svar: Ja, men glöm inte lägga i backen först.
Fråga: Kan man få en asalea att blomma även så här på höstkanten?
Svar: Absolut! Tänk på att den inte bör stå i drag och att blommans vattenbehov så här års inte alls kan mäta sig med dess vattenbehov vår/sommar. Lycka till!
Fråga: Gimme fuel! Gimme fire! Gimme that which I desire!
Svar: You will die a thousand deaths!
Fråga: Är du vaken Lars? Är du vaken Lars? Har du borstat tänderna? Borstat tänderna?
Svar: Nej, nej, ja och ja.
Fråga: Hur många isglassar säljs i Sverige dagligen?
Svar: Ungefär 1 598 854 370 947 764 stycken (GB Glace inte inräknat).
Fråga: Chrissie, hur mår du?
Svar: Jag? Jag har det ganska bra. Lite ensamt kanske, men man börjar ju bli van.
Fråga: Hur många isglassar kan man stoppa in i en normalstor svensk bondkatt?
Svar: Ungefär fyra stycken. Det sammanlagda antalet beror lite på a: kattens storlek, b: glassarnas storlek samt c: graden av envishet (både katt och instoppare).
Det var de vanligaste frågorna om isglass. Hoppas ni fått svar på vad ni undrade!
Svar: Islgass består av is och glass.
Fråga: Kan man göra isglass hemma eller måste man köpa ur färdiga frysar på t ex ett varuhus?
Svar: Om man har en frys hemma kan man lägg t ex en flaska Pepsi i frysen tills den fryser till is. Då har man en hemmagjord Pepsi-isglass som smakar fryst Pepsi!
Fråga: Hur får man in pinnen i glassen?
Svar: Pinnen bör tryckas in innan det fryser och materialet är blött.
Fråga: Vad heter isglass på bosniska?
Svar: Sladoled na štapiću (od zaleđenog soka). Glöm inte att avsluta frasen med uttrycket "svennefitta" för att ge intryck av att du är nere med gänget!
Fråga: Kan man laga startmotorn på en Opel Vectra av 1997-års modell med en isglass om den är jättegod?
Svar: Ja, men glöm inte lägga i backen först.
Fråga: Kan man få en asalea att blomma även så här på höstkanten?
Svar: Absolut! Tänk på att den inte bör stå i drag och att blommans vattenbehov så här års inte alls kan mäta sig med dess vattenbehov vår/sommar. Lycka till!
Fråga: Gimme fuel! Gimme fire! Gimme that which I desire!
Svar: You will die a thousand deaths!
Fråga: Är du vaken Lars? Är du vaken Lars? Har du borstat tänderna? Borstat tänderna?
Svar: Nej, nej, ja och ja.
Fråga: Hur många isglassar säljs i Sverige dagligen?
Svar: Ungefär 1 598 854 370 947 764 stycken (GB Glace inte inräknat).
Fråga: Chrissie, hur mår du?
Svar: Jag? Jag har det ganska bra. Lite ensamt kanske, men man börjar ju bli van.
Fråga: Hur många isglassar kan man stoppa in i en normalstor svensk bondkatt?
Svar: Ungefär fyra stycken. Det sammanlagda antalet beror lite på a: kattens storlek, b: glassarnas storlek samt c: graden av envishet (både katt och instoppare).
Det var de vanligaste frågorna om isglass. Hoppas ni fått svar på vad ni undrade!
Introduktionskurs i hur man staplar tre Nicolai Dunger-skivor på varandra utan att mer än en hamnar överst
Hundratals läsare har mer eller mindre mailat in till sidan och frågat om hur man egentligen gör när man staplar tre Nicolai Dunger-skivor på varandra utan att mer än en hamnar överst . Därför kommer nu enkla instruktioner i tre steg (varken mer eller ännu mer) som på ett rimligt och sansat sätt förklarar hur man gör när man staplar tre Nicolai Dunger-skivor på varandra utan att mer än en hamnar överst. Ha gärna målsman i närheten och glöm inte avlägsna lösa metallföremål!
1. Först - dvs underst, uppifrån sett - lägger man Sweat Her Kiss. Sedan tar man ett djupt andetag och äter en av Fredriks arraksbollar.
2. Över den redan utlagda skivan lägger man Tranquil Isolation. Sedan tar man ett djupt andetag och portionerar på ett subtilt sätt utt Fredriks arraksboll i gasform.
3. Över de redan utlagda skivorna lägger man Rösten Och Herren. Sedan tar man ett djupt andetag och trycker på ett subtilt sätt in en arraksboll i Fredriks vänstra näsborre.
Klart! Nu har du tre (3) Nicolai Dunger-skivor staplade på varandra och och bara en (1) ligger överst. I linje med detta ligger en (1) underst och en (1) ligger i "mitten". Inom en (1) månad ska samtliga elva (11) Nicolai Dunger-skivor staplas på varandra. Endast en (1) avses dock även fortsatt hamna överst.
Dagens låt är I Drove All Night av Celine Dion.
1. Först - dvs underst, uppifrån sett - lägger man Sweat Her Kiss. Sedan tar man ett djupt andetag och äter en av Fredriks arraksbollar.
2. Över den redan utlagda skivan lägger man Tranquil Isolation. Sedan tar man ett djupt andetag och portionerar på ett subtilt sätt utt Fredriks arraksboll i gasform.
3. Över de redan utlagda skivorna lägger man Rösten Och Herren. Sedan tar man ett djupt andetag och trycker på ett subtilt sätt in en arraksboll i Fredriks vänstra näsborre.
Klart! Nu har du tre (3) Nicolai Dunger-skivor staplade på varandra och och bara en (1) ligger överst. I linje med detta ligger en (1) underst och en (1) ligger i "mitten". Inom en (1) månad ska samtliga elva (11) Nicolai Dunger-skivor staplas på varandra. Endast en (1) avses dock även fortsatt hamna överst.
Dagens låt är I Drove All Night av Celine Dion.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)